Category: Permohonan e kasih

Golongan berpendapatan rendah berdasarkan kepada kriteria yang telah ditetapkan oleh Pendapatan Garis Kemiskinan PGK Berikut dikongsikan cara daftar ekasih dan semakan keputusan pendaftaran secara online buat panduan mereka yang berkenaan. Melalui mekanisme pendaftaran terbuka e-Kasih, individu yang ingin mendaftar boleh merujuk kepada maklumat berikut untuk membuat pendaftaran.

Senarai nombor telefon PPN mengikut negeri yang boleh dihubungi untuk tujuan pendaftaran adalah seperti berikut PGK semasa tahun adalah seperti berikut Kad Pengenalan, No. Pilihan alternatif yang paling mudah adalah semakan pendaftaran EKasih secara online melalui pautan berikut Untuk mendapatkan maklumat data ekasih yang lebih lengkap termasuk program bantuan yang diterima, serta agensi pemberi bantuan sila layari Portal Rasmi Pembasmian Kemiskinan E-Kasih di pautan berikut Orang ramai adalah perlu untuk memanfaatkan sistem EKasih yang diwujudkan dengan memberikan serta memaklumkan maklumat berkaitan kemiskinan yang dihadapi oleh penduduk berkenaan dengan mengunakan borang permakluman secara dalam talian online.

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Laman sesawang. Search Search for: Search. Facebook Twitter WhatsApp Telegram. One Comment Leave a Reply Memerlukan bantuan atas kesusahan menangung keluarga. Tinggalkan Balasan Batal balasan. Penafian Dasar Privasi Hubungi. Search for: Search. Ciri-Ciri e-Kasih. Semakan status kemiskinan secara online. Penyelarasan maklumat bantuan. Pengemaskinian maklumat kemiskinan secara online. Penjanaan laporan dan statistik kemiskinan. Poverty mapping dan pemantauan kemiskinan.Last Updated on 6 Jun at pm.

Kerajaan Malaysia amat mementingkan kebajikan masyarakat khususnya mereka yang memerlukan bantuan termasuklah golongan miskin. Selain itu, sistem ini data ekasih juga digunakan sebagai rujukan oleh Kementerian dan Agensi yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam program pembasmian kemiskinan.

Ianya ditubuhkan pada sebagai sistem pangkalan data keluarga miskin yang diwujudkan di peringkat nasional bagi memudahkan agensi-agensi pemberi bantuan untuk memilih golongan yang betul-betul layak menerima bantuan di bawah program pembasmian kemiskinan yang dilaksanakan. Ianya mengandungi data mengenai isi rumah kategori miskin dan miskin tegar. Data dalam sistem ini juga digunakan untuk pemberian bantuan skim i-suri KWSP suri rumah.

Setiap Ketua Isi Rumah KIR yang berpendapatan kurang daripada RM1, sebulan bagi kawasan bandar atau RM1, sebulan bagi kawasan luar bandar adalah digalakkan atau layak untuk mendaftar. Bagi mereka yang melepasi syarat kelayakan di atas bolehlah mebuat pendaftaran permohonan baru. Dengan mekanisme pendaftaran terbuka. Untuk memudahkan orang ramai, berikut adalah senarai nombor telefon PPN bagi setiap negeri yang boleh dihubungi bagi tujuan pendaftaran.

Golongan berpend. Sekiranya mempunyai sebarang pertanyaan mengenai pendaftaran dan semakan status e-Kasih, orang ramai boleh menghubungi Search Search for: Search. Twitter Facebook WhatsApp Telegram.

Privacy Policy Disclaimer. Check Status Pendaftaran Online. Masukkan No. Portal Rasmi Pembasmian Kemiskinan. Soalan Lazim. Manual Pengguna.Mungkin ada dikalangan anda sudah biasa dengan eKasih ini, namun ramai juga yang belum tahu tentang perkara ini terutamanya mereka yang masih kurang akses kepada Internet dan media semasa.

Sebenarnya, banyak kemudahan disediakan oleh kerajaan melalui Sistem eKasih ini. Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan eKasih ini? Apakah bantuan yang layak anda perolehi jika berdaftar dengan eKasih? Bagi anak-anak pula turut akan diberikan tambahan sebanyak RM setiap seorang.

Berikan maklumat seperti Nama, No. Carian profil bantuan pula adalah kemudahan carian untuk program bantuan yang dikendalikan oleh agensi pemberi bantuan. Untuk menyemak sila klik link ini. Tags bantuan e-kasih cara daftar e-kasih e-kasih bantuan mesin jahit e-kasih dan BR1M.

Mcamana nak mohon bantuan rumah dan bantuan kewangan bulanan dulu dh mohon tiada respons pun tolong lah kesian sy dan anak. Mohon info, macam mana untuk mohon bantuan ibu tunggal dan persekolahan anak-anak. Terima kasih. Saya nak tanya bantuan bulanan berupa barangan di gaint kini saya dah 2 tahun tak dapat bantuan tersebut…. Salamsy ibu tunggal 3 orang ank.

permohonan e kasih

Dengan keadaan ekonomi negara skarang ,sy yg masih tidak punyai kerja tetap untuk sara ank2 sy. Mohon jasa dn prihatin …hrp mklum. Saya nak daftar ekasih Dan ingin mohon bantuan.

Minta tolong pads yang berkenaan. Says tak Tahu caranya. Umi Khalsom binti Ahmad Zain saya ingin menyemak e-kasih Dan mendaftar secara online. Assalammualaikum,sya ingin memohon bantuan ibu tunggal utk sara ank sya dan menanggung perbelanjaan dlam uma. Slmt pg. Sya prkje swasta bergaji seribu sebulan anak 2 org bersekolah isteri hanya suri rumah sepenuh masa duduk rumah sewa. Saya noraini binti abdullah. Saya tinggal di johor kulai. Saya ada dua anak.Namun kami akan kongsikan langkah dan cara membuat pendaftaran mengikut syarat yang betul.

Ini bertepatan dengan cadangan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat YB Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail bahawa golongan wanita suri rumah sepenuh masa dan juga kategori e-Kasih bakal menikmati insentif yang telah mula dilaksanakan mulai 15 Ogos secara berperingkat.

EKasih Daftar Permohonan Dan Semakan Pendaftaran

Pendaftaran e-Kasih atau semakan pendaftaran e-Kasih boleh dibuat seperti berikut. Pendaftaran hanya boleh dilakukan ke pejabat KWSP di mana-mana cawangan seluruh negara. Pemohon dikehendaki untuk berurusan di kaunter KWSP. KWSP sentiasa komited dalam menjamin dan meningkatkan simpanan ahlinya melalui amalan terbaik pelaburan dan tadbir urus korporat. Langkah berhemah sentiasa menjadi panduan dalam setiap keputusan pelaburannya. Sebagai sebuah organisasi yang berfokuskan pelanggan, KWSP memberikan perkhidmatan yang cekap dan berkesan untuk keselesaan ahli dan majikan berdaftar.

KWSP terus memainkan peranannya sebagai pemangkin kepada pembangunan ekonomi negara, selaras dengan kedudukannya sebagai institusi simpanan terkemuka di Malaysia. Click below to consent to the use of the cookie technology provided by vi video intelligence AG to personalize content and advertising. For more info please access vi's website.

Show purposes Show vendors. Klik Pautan. Portal e-Kasih.Berita baik buat golongan pendapatan rendah RM1, ke bawah sebulan yang ingin membuat permohonan eKasih.

Program e-KASIH - KMK

Untuk makluman, kini pendaftaran e-Kasih boleh dibuat secara atas talian online menerusi portal web eKasih atau hadirkan diri ke Pejabat Pembangunan Negeri PPN atau Pejabat Daerah yang berdekatan. Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang pendaftaran e-Kasih termasuk memaparkan syarat kelayakan, cara pendaftaran dan semakan status serta soalan lazim :.

Data eKasih digunakan oleh kementerian atau agensi yang memberi bantuan melalui program-program pembasmian kemiskinan. Bagi anda yang telah mendaftar eKasih boleh semak status pendaftaran secara online atau manual seperti berikut :. PGK semasa tahun adalah seperti berikut:. Ketua Isi Rumah KIR adalah daripada kalangan ahli isi rumah sesuatu tempat kediaman yang bertanggung jawab atau diberi tanggung jawab terhadap kebajikan ahli isi rumah di mana dia tinggal.

Ahli Isi Rumah AIR adalah mereka yang dianggap sebagai penghuni atau tanggungan di sesuatu tempat kediaman di mana mereka tinggal.

permohonan e kasih

Nota : Untuk dapatkan soalan lazim berkaitan eKasih boleh dirujuk disini. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Sumber Foto : Portal eKasih. Related Posts. Dh lama isi borang tp sampai sekarang tiada feedback dr ICU. Leave a Reply Cancel reply Notify me of follow-up comments by email.Portal pembasmian kemiskinan atau eKasih kini menjadi antara portal utama rakyat Malaysia terutama yang ingin memohon bantuan kerajaan Selain itu, data eKasih juga akan digunakan untuk pemberian bantuan skim KWSP suri rumah sebanyak RM setahun seperti yang diumumkan dalam Belanjawan tahun lepas.

Data-data di dalam sistem ini akan disepadukan dengan data-data agensi lain bagi memudahkan proses pemberian bantuan. Jadi anda perlu kemaskini maklumat dari semasa ke semasa supaya memudahkan proses validasi kelayakkan. Program ini merupakan sumbangan kerajaan kepada golongan suri rumah sebanyak RM bagi tahun dan RM bagi tahun berikutnya.

Sumbangan ini tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan. Untuk maklumat lanjut boleh rujuk infografik i-Suri di bawah. Segala maklumat lanjut tentang sistem eKasih boleh dirujuk di portal rasmi mereka atau rujuk manual penggunaan di atas.

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information. Isi Kandungan: Tunjuk. Pendaftaran eKasih Permohonan Online e-Kasih.

Daftar Permohonan Borang e-Kasih Online Jabatan Kebajikan Masyarakat

Program Sukarela Insentif Suri. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Close Privacy Overview This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website.

We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

permohonan e kasih

Necessary Always Enabled.Permohonan E-Kasih online merupakan bantuan untuk tolong keluarga miskin dan basmi kemiskinan tegar dinegara ini. Untuk melakukan semakan bantuan e-kasih online, anda boleh layarinya dnegan cara klik link seperti di bawah ini :. Norsuraya binti zamani. Saya pun nk tanya mcmna daftar 35rm sehari sbb sy tak larat kerja lagi dn golongan asnaf bolehkah ibu tunggal lagi anak 5org dlm tanggungan sy.

Assalamualaikum encik. Saya suri rumah anak 2 org seorg belajar di mesir tanggung sendiri kami suami isteri berusia 54 dan 50 tahun. Seorg masih di tibgatan 4. Akibat dr kekurangan pendapatan kami mmg dari gologan yg x mampu. Layak x saya untuk membuat permohonan bantuan ekasih?

Hello admin,boleh ajar mcm mana nak daftar secara online tak? Terima Kasih. Saya nak daftar untuk nenek saya tapi website tu tak ada bagi tahu dekat mana nak daftar. Cuma ada pautan log in. Boleh tolong tak? Ramai yang bermasalah ni. Terima kasih banyak2. Cik yang mintak kata laluan tutuk agensi pemberi bantuan sahaja.

Untuk daftar perlu pergi ke apejabat Daerah yang berhanpiran, daftar di bahian pembangunan. Mcm mna nak daftar ni. Saya peserta eKasih. Dulu daftar secara online. Tapi sekarang saya nak keluar dari menjadi peserta eKasih. Sape tahu cara nya? Fatimah Beve.

Macamana nak daftar? Atau memang tak nak bagi orang miskin ni mendaftar ke? Asyik suruh Login jer………………. Assalamualaikum…saya berharap sangat dapat daftar ekasih ni.

Saya mencari jalan untuk membantu keluarga dengan membuat bisnes sendiri dari meminta2 dengan orang…saya mohon sangat dapat diberikan bantuan ekasih ni kepada saya. ALLAH saja yang dapat membalas apa yang dibantu. Tapi, mcm mane nak dapatkan kata laluan?????? Check kat semakan pendaftaran ekasih. Saya pendaftar ekasih… hingga tiada sebarang pun yg saya dapat….


thoughts on “Permohonan e kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *